Spoedgeval? Bel naar 0413 - 47 26 50

Veelgestelde vragen

De feestdagen staan alweer bijna voor de deur. Dit betekent natuurlijk veel gezelligheid in huis, extra versieringen en lekker eten. Heel erg gezellig natuurlijk, maar helaas geeft deze tijd voor onze huisdieren ook extra gevaren. Om te zorgen dat ook zij kunnen genieten van de feestdagen zijn er dan ook een aantal dingen om even bij stil te staan.

Eten en verwennen

Als wij zelf lekkere dingen eten en verwend worden, mag ons huisdier natuurlijk niet achter blijven. Het is dan ook heel verleidelijk om uw hond of kat ook iets lekkers van tafel te geven. Voor deze keer... Maar toch kan dit de feestvreugde voor hen aardig verpesten. Onze voeding bevat voor huisdieren namelijk vaak teveel calorieën, teveel zout en veel kruiden. Soms kan het zelfs giftig zijn voor uw huisdier. Let daarom altijd goed op!! Mocht uw huisdier toch iets opgegeten hebben en twijfelt u of u langs moet komen, bel dan met de praktijk via 0413-472650(St.Oedenrode) of 073-5493566(Schijndel). De dierenarts kan het dier dan, indien nodig, laten braken met behulp van een injectie. Geef NOOIT zout om te laten braken, dit kan gevaarlijk zijn!

Een ander gevaar van alle extra’s is natuurlijk net zoals bij onszelf overgewicht. Geef daarom verantwoorde extraatjes en houd er rekening mee door bij de dagelijkse voeding wat minder te geven.

Versieringen

Een kerstboom in huis is heel gezellig, maar houd ook hierbij rekening met uw huisdier. Zo kunnen bewegende of glimmende versieringen erg interessant zijn voor uw kat. En uw hond kan er ook nog wel eens voor zorgen dat er iets uit de boom valt. Daarom is het dan ook verstandig te kiezen voor onbreekbare versieringen om verwondingen te voorkomen. Zorg verder dat als u metalen haakjes gebruikt om de versieringen op te hangen dat deze goed vast zitten om de takken. Mocht de hond of kat deze opeten, dan kan dit voor beschadigingen in de maag en darmen zorgen.

Ook de kerstboom, kerstster en hulst kunnen problemen geven als uw dier deze binnen krijgt. 
 

 • Chocolade: giftig voor honden, melkchocolade en pure chocolade bevatten de giftige stof theobromine.
 • Druiven en rozijnen
 • Macadamia-noten: giftig voor honden.
 •  Avocado: giftig voor bijna alle dieren
 • ‘Allium’ soorten zoals:  ui, knoflook, prei en bieslook (giftig voor hond en kat, maar geeft ook konijnen en knaagdieren ernstige darmproblemen).
 • Kerstboom: zorg dan dat uw huisdier niet van het water kan drinken waar de boom in staat. Hierin zitten namelijk stoffen die de boom afgeeft, deze veroorzaken maag-darmklachten bij dieren en kunnen ook problemen geven in het zenuwstelsel. . Dingen die u dan zult merken zijn speekselen, braken, diarree, smakken, met de kop schudden en niet willen eten. Klachten verdwijnen vaak vanzelf.
 • Kerstster: geeft maag/darmklachten. Dingen die u dan zult merken zijn speekselen, braken, diarree, smakken, met de kop schudden en niet willen eten. Klachten verdwijnen vaak vanzelf
 • Hulst: geeft maag /darmklachten. Verdwijnen vaak vanzelf.
 • Taxus: neem direct contact op met een dierenarts.

Vuurwerk is voor veel dieren erg spannend. Om de jaarwisseling ook voor hen ze prettig mogelijk te laten verlopen zijn er een aantal dingen die je zou kunnen doen: 
Op de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat de dieren veilig zitten en niet geraakt kunnen worden door vuurwerk.

 • Houd katten de hele dag binnen.
 • Laat uw hond overdag extra lang uit op een rustige locatie.
 • Geef uw huisdier wat afleiding, zet bijvoorbeeld de radio of TV aan.
 • Laat uw huisdier zelf een rustig plekje zoeken om zich te verstoppen. Geef hiervoor verschillende mogelijkheden.
 • Sluit de gordijnen, zodat het dier het vuurwerk niet kan zien.
 • Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven. Beloon het dier als het rustig is met spel, voer of aandacht. Probeer angstgedrag te negeren. Bij angstgedrag niet straffen maar ook niet troosten, met dit laatste ‘beloont’ u als het ware het angstige gedrag.
 • Ook is het bij erg angstige dieren mogelijk uw dier te trainen zodat ze minder bang worden van het vuurwerk of kunt u medicijnen geven tijdens de jaarwisseling.
 • Er zijn medicijnen die helpen de angst te verminderen, deze moeten al circa 2 weken van tevoren gestart worden. Als het niet anders kan is het mogelijk om uw dier met medicijnen wat meer rust te geven. Voor meer informatie hierover kunt u bij onze praktijk terecht.

Met deze informatie in uw achterhoofd hopen wij dat zowel voor u als voor uw huisdier de feestdagen een leuke tijd zijn. Vol gezelligheid en ‘verantwoorde’ verwennerij.