Spoedgeval? Bel naar 0413 - 47 26 50

Begeleiding rondom de geboorte

De geboorte van een veulen is voor veel paardeneigenaren een spannend moment. Voor, tijdens of na het veulenen kunnen zich complicaties voor doen.

Voor het veulenen

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een merrie die de melk laten lopen voor het veulenen. Hierdoor gaat de biest verloren voor het veulen waarin de antistoffen zitten. Het bloed van het veulen kan 18 uur na het veulenen getest worden op deze antistoffen. Als dit te laag is kan er plasma bijgegeven worden. Indien een merrie de melk ver voor de uitgerekende datum laat lopen kan dit een voorteken zijn voor een vroeggeboorte. Met medicijnen kan geprobeerd worden dit te voorkomen. 

Tijdens het veulenen

Tijdens de geboorte kan het veulen verkeerd liggen en dan is een repositie noodzakelijk. Normaal ziet u twee voetjes komen en daarop het neusje. Bij een liggingsverandering ziet u dit niet of slecht een deel ervan. Vaak is het ook zo dat de geboorte niet vordert. Normaal duurt de uitdrijvingsfase slechts 15 minuten-20 minuten.

Ook kan red bag delivery voorkomen. Hierbij komt eerst de nageboorte (knalrood) uit de vulva in plaats van de witte pootjesblaas met daarin de voorhoefjes. 

Als het veulen verkeerd ligt, de bevalling vlot niet of u ziet een rode bal uit de vulva komen is het belangrijk dat u zo snel mogelijk contact met ons op neemt.

Na het veulenen

Als de bevalling spoedig is verlopen is het de bedoeling dat het veulen al redelijk snel aanstalten maakt om te gaan staan en op zoek te gaat naar de uier.
Na het veulenen moet het veulen gaan drinken. Wenselijk is dat een veulen 2 uur na de geboorte drinkt bij de merrie. 
De nageboorte van de merrie zou er binnen +/- 3 uur af moeten komen. Als een van dit beide te lang duurt moet er veterinair ingegrepen worden. 

Een nacontrole na de geboorte van de merrie en het veulen is vaak wenselijk. Problemen en eventuele afwijkingen worden tijdig gediagnosticeerd en indien mogelijk behandeld. Daarbij kan direct een veulenspuit aan het veulen gegeven worden. Het is wenselijk deze controle binnen 24 uur na de geboorte plaats te laten vinden.