Spoedgeval? Bel naar 0413 - 47 26 50

Voortplanting

Gynaecologie

Er is natuurlijk niets zo mooi dan een dartelend veulen aan de voet van uw merrie. Voordat het zover is moeten er eerst wat stappen ondernomen worden.

Tegenwoordig vindt bijna bij elke dekkende hengst kunstmatige inseminatie plaats oftewel KI. Hierbij springt de hengst op een bok en wordt vervolgens het sperma bij de merrie geïnsemineerd. Door middel van echografisch onderzoek wordt bepaald wanneer de merrie geïnsemineerd kan worden. Dit echografisch onderzoek kunnen wij bij u thuis uitvoeren, op de praktijk of bij een van onze samenwerkende hengstenstations.

Wanneer een merrie gedekt wordt met diepvriessperma is het van belang dat de inseminatie zo dicht mogelijk op de eisprong plaats vindt. Hierdoor moet de merrie meerdere malen per dag echografisch bekeken worden. Daarom is het noodzakelijk dat deze begeleiding op de praktijk of bij onze hengstenstations uitgevoerd wordt. Inseminatie wordt vaak uitgevoerd met de lange pipet.

Het eerste drachtigheidsonderzoek kan 16-18 dagen na de inseminatie plaatsvinden. Het is verstandig om na 5-6 weken uw merrie nogmaals op dracht te controleren.

Probleemmerries

Wanneer uw merrie niet dragend wordt na meerdere cycli insemineren kan het zijn dat er een probleem is bij de merrie. De baarmoeder kan bijvoorbeeld vies zijn. Door middel van een slijmmonster kan gekeken worden of er inderdaad een ziekteverwekkende kiem in de baarmoeder aanwezig is. Doordat wij beschikken over een eigen laboratorium is de uitslag snel beschikbaar. De merrie kan dezelfde cyclus vaak nog behandeld worden en eventueel zelfs gedekt.

Embryotransplantatie

Heeft u een interessante merrie waar u graag nakomelingen van zou willen? Maar loopt uw merrie bijvoorbeeld succesvol in de sport of kan uw merrie de dracht zelf niet aan? Dan is embryotransplantatie misschien iets voor u.

Wat houdt embryotransplantatie in?

Bij embryotransplantatie wordt de donormerrie geïnsemineerd. Vervolgens wordt 7-8 dagen na de eisprong de donormerrie gespoeld. Onder de microscoop wordt het embryo gezocht en vervolgens gewassen. Het embryo wordt tenslotte klaargemaakt voor transport naar de draagmoeder of overgezet in de eigen draagmoeder. De donormerrie wordt na het spoelen standaard hengstig gespoten en kan vervolgens weer opnieuw geïnsemineerd worden. Hierdoor is het dus mogelijk om meerdere veulens van dezelfde merrie in een seizoen te krijgen. Na enkele spoelingen wisselen we af met een rustperiode.

De kans dat er een embryo gespoeld wordt ligt rond de 40 %, de kans op een succesvolle transplantatie is 80%.

De begeleiding van de donormerrie

De begeleiding van de donormerrie moet zeer nauwkeurig gebeuren. De dag van de eisprong moet namelijk exact bekend zijn. U kunt uw merrie bij vers sperma thuis door ons laten begeleiden, op de praktijk of bij 1 van onze hengstenhouders. Bij diepvriessperma moet de inseminatie heel dicht bij de eisprong plaatsvinden, daardoor zal de merrie vaker per dag bekeken worden. De begeleiding zal daardoor of op onze praktijk of bij 1 van onze hengstenhouders plaats moeten vinden.

De draagmoeder

De draagmoeder moet gelijk lopen met de cyclus van de donormerrie. U kunt er voor kiezen een eigen merrie te gebruiken als draagmoeder. De merrie moet een gezonde baarmoeder hebben en te synchroniseren zijn met de donormerrie. Een andere optie is het embryo weg te brengen naar een draagmoederstation. Zodra de donormerrie eisprong heeft gehad wordt dat gemeld bij het station. Ze zorgen er vervolgens voor dat er een geschikte merrie beschikbaar is. Na 50 dagen dracht kunt u de draagmerrie ophalen. 

Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.