Spoedgeval? Bel naar 0413 - 47 26 50

Orthopedie

Kreupelheden

Het is voor zowel u als paardenhouders als voor uw paard vervelend wanneer het paard kreupel is. Zelfs een zeer geringe kreupelheid kan er voor zorgen dat een paard verminderd presteert of zelfs (tijdelijk) onbruikbaar wordt. Tijdelijke “gas terugnemen” kan leiden tot herstel maar herstel zonder hulp van buiten is lang niet altijd vanzelfsprekend.

Het is belangrijk dat de kreupelheid vroeg wordt gesignaleerd en dat er indien nodig, wordt ingegrepen. 
Een eenvoudig kreupelheidsonderzoek kan indien gewenst bij u thuis plaatsvinden. Voor een uitgebreider kreupelheidsonderzoek beschikken wij op de praktijk over verschillende faciliteiten om uw paard zo goed mogelijk te kunnen onderzoeken. Houd er rekening mee dat een uitgebreid kreupelheidsonderzoek redelijk lang kan duren.

Tijdens een kreupelheidsonderzoek wordt nagegaan waar het paard pijn lijdt. Dit door zone per zone het kreupele lidmaat te verdoven. Eens het pijnlijke proces gelokaliseerd is kunnen RX-opnames of echografie meer informatie geven over de aard en de ernst van het letsel.

Eens een correcte diagnose gesteld is kan een aangepaste behandeling en revalidatie ingesteld worden. Dit kan gaan van eenvoudigweg rust en ontstekingsremmers tot ver gevorderde behandelingsmethodes als PRP (plaatjes rijk plasma), IRAP, stamcellen en gewrichtsinjecties.