Spoedgeval? Bel naar 0413 - 47 26 50

Luchtwegaandoeningen

Onderzoek

Endoscopie

Tijdens endoscopie wordt er met behulp van een flexibele camera onderzoek gedaan naar de voorste luchtwegen. Er kan onder andere gekeken worden maar de keelstreek, stembanden, zeefbeen, luchtzakken en luchtpijp. Op deze manier kunnen aandoeningen zoals chronisch hoesten, cornage en bloedingen of verstoppingen worden onderzocht. De camera is aangesloten op een tv scherm zodat u als eigenaar mee kan kijken.


Indien nodig kunnen wij een longspoeling (BAL) doen voor verdere diagnostiek van de diepere luchtwegen.  Bij dit onderzoek wordt via het ene neusgat de flexibele camera ingebracht en via het andere neusgat een katheter. Daarna wordt steriele vloeistof in de longen gebracht en deze wordt direct terug gezogen. Tijdens het terug zuigen van de vloeistof worden cellen meegenomen die bij later onderzoek meer informatie kunnen geven over de oorzaak van de hoestklachten. Zo kunnen een chronische ontsteking, allergie of injectie worden vastgesteld. Ook een longbloeding of verslikken kunnen worden opgespoord.


Ook bij een cornage-onderzoek van hengsten wordt de endoscoop gebruikt. Een cornage-onderzoek is verplicht bij het KWPN voor register A merries (van buitenlandse vader) en voor hengsten die in aanmerking willen komen voor de dekdienst. Er wordt een digitale opname gemaakt van de keel en stembanden die daarna verzonden wordt naar een beoordelingscommissie van het KWPN ter beoordeling. Voor een positieve uitslag dient het paard vrij te zijn van cornage of ander afwijkingen van het ademhalingsapparaat.

Vervolgens kunnen wij de bevindingen voor u op een DVD zetten.

BAL

Cornage

Luchtwegaandoeningen

De luchtwegen bestaan uit de neusgangen, keel, luchtpijp en longen.
De volgende symptomen kunnen optreden bij een luchtweg probleem;

  • Hoesten
  • Snelle of geforceerde ademhaling,  knijpen met de buikspieren tijdens de uitademing
  • Neusuitvloeiing
  • Koorts
  • Verminderd uithoudingsvermogen
  • Een gezond paard hoest niet en heeft geen neusuitvloeiing, behalve  eventueel wat waterig vocht.

Meest voorkomende luchtweg problemen bij het paard;

Acute luchtweginfectie

Het paard heeft vaak koorts en is sloom. Hoesten en een vieze neus kunnen aanwezig zijn. Een luchtweg infectie wordt meestal veroorzaakt door een virus en soms komt hier nog een bacteriële infectie bovenop.  De behandeling bestaat uit het toedienen van ontstekingsremmers en soms antibiotca en eventueel een slijmoplosser. Het is belangrijk dat het paard in een stofvrije omgeving staat en rust krijgt.

Chronische bronchitis en astma  

Soms kunnen de luchtwegen geïrriteerd blijven na een acute infectie. De koorts is weg maar het paard blijft hoesten. Er     treedt een overgevoeligheid op voor stof waardoor er meer en taaier slijm wordt aangemaakt  en de luchtwegen vernauwen zich . Hierdoor krijgt het paard het benauwd, wat te zien is als een geforceerd ademhaling (Buikbeweging, wijde neusgaten) . Er is dan sprake van astma. 

Het is heel belangrijk om de hoeveelheid stof in de omgeving te verminderen door;

  • Hooi in water weken of voordroogkuil geven
  • Geen stro gebruiken maar overgaan op vlas of houtkrullen
  • Een frisse stalomgeving (zonder tocht) en veel naar buiten (zonder stof)

De stofvrije omgeving is de basis voor een succesvolle behandeling. Aanvullend wordt het paard vaak behandeld met ontstekingsremmers en medicijnen die het slijm oplossen en de luchtwegen weer verwijden. De medicijnen worden toegediend via de mond (oraal) of via inhalatie (dmv een masker of inhalator op de neus).

COPD of dampigheid

Chronische luchtwegproblemen kunnen uiteindelijk leiden tot beschadiging van de longblaasjes en de vorming van stug longweefsel. De elasticiteit van de longen verminderd, waardoor het paard de buikspieren moet gebruiken om de lucht uit de longen te persen tijdens de uitademing.  Deze paarden blijven hoesten, zijn vaak erg benauwd en  hebben weinig uithoudingsvermogen. Soms treedt ook vermagering op ondanks een goede eetlust.

Naast een volledig stofvrije omgeving kan geprobeerd worden om het taaie slijm los te krijgen dmv zoutwaterverneveling. Hiervoor hebben wij een speciaal masker. Eventueel kunnen we u ook doorverwijzen naar de Universiteitskliniek voor een kuur in een speciale dampbox.