Spoedgeval? Bel naar 0413 - 47 26 50

Vaccinatie op maat

Bij een vaccinatie (ook wel inenting genoemd) wordt een kleine hoeveelheid van één of meerdere verzwakte of dode ziekteverwekkers ingespoten, zodat het afweersysteem van uw dier aan het werk wordt gezet. Binnen een aantal dagen worden er afweerstoffen gevormd, die de ziekteverwekker snel kunnen aanpakken wanneer uw dier hiermee in contact komt. Hierdoor wordt uw dier minder of zelfs helemaal niet ziek na contact met de betreffende ziekteverwekker.

Vaccinatie bij pups en kittens, wanneer?

In de eerste levensweken worden pups en kittens beschermd door afweerstoffen uit de eerste moedermelk. Na een aantal weken zijn deze afweerstoffen verdwenen en is het dier minder beschermd tegen ziekten. Daarom worden pups en kittens gevaccineerd zodra de hoeveelheid afweerstoffen van de moeder begint te dalen. Een pup wordt gevaccineerd op een leeftijd van 6 weken (nog in het nest), 9 weken en 12 weken. Een kitten wordt gevaccineerd op een leeftijd van 9 en 12 weken.

Vaccinaties bij volwassen dieren

Na het krijgen van de pup- of kitten vaccinaties wordt er steeds jaarlijks gevaccineerd. U ontvangt vooraf een oproep van ons zodat u op tijd een afspraak kunt maken. Voor de ziekte van Weil en besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) moet uw hond jaarlijks gevaccineerd worden. Voor Parvo, hondenziekte en besmettelijke Hepatitis (leverziekte) wordt uw hond eens in de drie jaar gevaccineerd. Katten worden jaarlijks gevaccineerd voor niesziekte en eens in de drie jaar voor kattenziekte.

Aanvullende vaccinaties

Naast de 'standaard' entingen kunnen een aantal aanvullende vaccinaties nodig zijn. 

Bij de hond:

 • Kennelhoest: Wanneer uw hond regelmatig in contact komt met andere honden, bijvoorbeeld op een hondenclub, is een vaccinatie tegen kennelhoest verstandig. Gaat uw dier naar een kennel of pension dan is deze vaccinatie in de meeste gevallen zelfs verplicht.
 • Hondsdolheid (rabiës): bij verblijf in het buitenland is het verplicht om uiterlijk 21 dagen voor vertrek te laten vaccineren tegen hondsdolheid. Voor een aantal landen gelden aanvullende regels zoals een bloedtest een aantal maanden na de vaccinatie. Zo heeft elk land zijn eigen invoereisen, neem voor meer informatie tijdig contact op met de praktijk. De invoereisen per land zijn tevens te vinden op www.licg.nl. Let op: voor vertrek naar het buitenland moet uw dier tevens gechipt zijn en voorzien zijn van een Europees Dierenpaspoort.

Bij de kat:

 • Bordetella neusdruppel: een aantal pensions eisen voor katten een aanvullende vaccinatie, dit is een neusdruppel die aanvullend werkt tegen niesziekte.
 • Hondsdolheid (rabiës): bij verblijf in het buitenland, uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Zie hierboven.

Zijn er risico’s verbonden aan vaccinatie?

Op het moment dat uw dier al iets onder de leden heeft, heeft het afweersysteem al genoeg te doen en zou het dier juist ziek kunnen worden van de vaccinatie. Bij gezonde dieren zijn er nauwelijks gezondheidsrisico’s. Daarom doen wij voorafgaand aan de vaccinatie altijd een gezondheidscontrole, zodat alleen gezonde dieren worden gevaccineerd. Wanneer uw dier niet gezond is zal het pas gevaccineerd worden als het weer beter is.

Titeren

U kunt er ook voor kiezen om uw hond te titeren en te kijken of de vaccinatie voor Distemper (hondenziekte), Parvo of Hepatitis nodig is.

Vaccicheck

Uit onderzoek is gebleken dat sommige honden na drie jaar nog voldoende antistoffen hebben tegen Parvo, Distemper (hondenziekte) en Hepatitits. Misschien is zelfs maar één keer in de vier of vijf jaar een vaccinatie tegen deze ziektes nodig. Anderzijds kan het ook voorkomen dat vaccinaties niet goed zijn aangeslagen, waardoor honden alsnog gevaccineerd moeten worden.
Om te controleren of een vaccinatie nodig is, is de VacciCheck ontwikkeld. Deze test geeft aan of uw hond (of kat) antistoffen heeft tegen de meest voorkomende ziekten waartegen wordt gevaccineerd. Er wordt wat bloed afgenomen bij uw huisdier. De hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) is de maat voor de afweer van uw dier. Als de titer hoog genoeg is, is vaccinatie niet nodig. Op deze manier kunnen we eventueel een vaccinatie weglaten en hoeven we het immuunsysteem niet onnodig te belasten. Let op: de vaccinatie tegen de ziekte van Weil en besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) blijft wel jaarlijks nodig.

Titeren is zinvol bij:

 • Honden die heel oud zijn.
 • Honden die overgevoelig zijn voor de vaccinatie.
 • Bij (chronisch) zieke honden.
 • Om te controleren of de vaccinatie is aangeslagen.
 • Honden waarbij de voorgeschiedenis van vaccinaties onbekend is.
 • In alle andere gevallen waarin u zo min mogelijk wilt vaccineren en toch wilt zorgen voor voldoende immuniteitsstatus en bescherming van uw hond.
 • Bij het vaccineren van pups.

Als ik titer, hoef ik dan niet meer jaarlijks naar de dierenarts?

Jaarlijks vaccineren blijft nodig tegen Leptospirose (ziekte van Weil) en besmettelijke hondenhoest (kennelhoest). De afweerstoffen tegen deze ziektes zijn niet te titeren. Daarnaast adviseren wij u om de gezondheid van uw huisdier minimaal één keer per jaar te laten controleren door een dierenarts. Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole wordt uw huisdier volledig onderzocht en worden eventuele problemen vroegtijdig opgespoord. U krijgt advies over zorg, preventie en `vaccinatie op maat`. Het is niet altijd aan de buitenkant te zien of uw dier iets mankeert. Sommige ziekten komen plotseling en zijn eenvoudigweg niet te voorzien. Dat betekent dat een jaarlijkse gezondheidscontrole niet alles kan opsporen. Gelukkig kan vaak met een tijdige aanpak wel veel narigheid worden voorkómen en dat is nog steeds altijd beter dan genezen.