Spoedgeval? Bel naar 0413 - 47 26 50

Op vakantie

Heeft u al vakantieplannen gemaakt? Leuk, maar wat gebeurt er met uw huisdier? Soms kan hij gewoon thuis blijven en wordt er een oppas geregeld. Soms wordt hij naar een logeeradres of pension gebracht en soms mag uw huisdier mee. Waar u ook voor kiest, zorg ervoor dat u de juiste voorzorgsmaatregelen treft!

Voor de thuisblijvers

Als uw hond of kat thuis blijft, moet u er voor zorgen dat u een betrouwbare oppas heeft. Er moet voldoende voer aanwezig zijn, en de oppas moet op de hoogte zijn van eventuele bijzonderheden zoals: de medicatie, zijn routines en de gegevens van uw dierenarts. Schrijf alles op zodat in nood uw oppas altijd de belangrijkste gegevens bij de hand heeft.

Naar een pension

Gaat uw huisdier naar een pension dan is het belangrijk dat u een goed pension voor uw dier kiest. Begin daarom tijdig met het zoeken naar een pension. Want vooral in de zomerperiode is het vaak erg druk. Als u wilt kunnen we u een lijst met pensions in de omgeving aanbieden. Welke het beste bij u past zult u zelf moeten uitzoeken. Als u een pension gevonden heeft is het belangrijk te vragen of zij nog eisen stellen voor uw huisdier. Bij alle pensions zijn de jaarlijkse entingen verplicht. Uw hond moet ook tegen Kennelhoest zijn gevaccineerd. Sommige pensions eisen voor uw kat een vaccinatie tegen Bordetella. Soms moet u uw huisdier verplicht ontwormen en ontvlooien. Bespreek ook de bijzonderheden, zoals bijvoorbeeld een speciaal dieet of medicatie met het pension.

Mee naar het buitenland

Sommige mensen nemen hun huisdier graag mee op vakantie. Zo is het niet alleen voor u vakantie, maar ook voor uw huisdier! Dit is prima, zolang u de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Moet u bijvoorbeeld een lange autorit maken, zorg dan dat uw huisdier gewend is aan het autorijden. Neem hem eventueel al een aantal keer mee om te laten wennen. Dit voorkomt problemen tijdens een lange reis. Als uw hond toch last blijft houden van misselijkheid tijdens het autorijden dan kunt u preventief een middel geven tegen misselijkheid en dus reisziekte.

Controleer welke regels uw vakantiebestemming heeft voor uw huisdier. Als u in Nederland blijft, zijn de regels vaak beperkt tot gedragsregels. In het buitenland zijn er echter een aantal verplichtingen voor uw huisdier. 

Binnen de EU zijn dit de standaard eisen:

  1. Een enting tegen Rabiës (Hondsdolheid) is verplicht en moet de eerste keer minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven worden. Daarna is het voldoende om binnen het vaccinatieschema te enten.
  2. Uw huisdier moet voorzien zijn van een chip.
  3. De entingen van uw huisdier moeten in een officieel Europees Dierenpaspoort staan.

Verder is het heel belangrijk dat u uw huisdier beschermt tegen teken, zandvliegen, hartwormen en de vossenlintworm. Deze parasieten kunnen ziekten bij uw huisdier veroorzaken. Wij hebben diverse middelen tegen deze parasieten in huis. Bel of kom langs in onze praktijk voor een advies op maat voor uw huisdier.

Voor meer informatie en invoereisen per land kijk op https://www.licg.nl