Spoedgeval? Bel naar 0413 - 47 26 50

Chippen en registreren

Een chip is een kleine transponder die onderhuids wordt geplaatst. Deze bevat een unieke cijfercode die met een speciale chiplezer kan worden afgelezen. Op www.chipnummer.nl kunnen de gegevens van de eigenaar worden opgezocht. Deze website is voor iedereen toegankelijk en doorzoekt alle databanken in Nederland. Zorg ervoor dat de gegevens bij ten minste één databank geregistreerd staan en juist zijn. 

Redenen om uw huisdier te laten chippen zijn er genoeg!

  • Met een chip kunnen dierenartsen en andere hulpverlenende instanties gemakkelijk de eigenaar van een gevonden dier achterhalen. U heeft dus een veel grotere kans om uw vermiste huisdier weer veilig in de armen te sluiten. Zorg wel dat de geregistreerde adressen en telefoonnummers juist zijn.
  • In geval van diefstal van uw huisdier biedt de chip het enige sluitende bewijs.
  • Een chip is verplicht wanneer uw hond, kat of fret meegaat naar het buitenland. Tevens is een Europees dierenpaspoort en vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) verplicht.
  • Voor pups met stamboom is de fokker verplicht om deze reeds in het nest te laten chippen. Deze regel geldt sinds april 2012 voor alle pups die in Nederland worden geboren. Koop dus alleen een pup die reeds gechipt is. Deze regels zijn bedoeld om import van - veelal zieke - pups uit het buitenland die vervolgens worden verkocht als 'Nederlandse pups' tegen te gaan. Aan de begincijfers van het chipnummer is te zien of de pup in Nederland gechipt is.
  • Meer informatie over chippen ziet u in het filmpje of op de website van de Juni Chipmaand. De Juni Chipmaand is een initiatief van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren LICG.